fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Liberální institut mění název

0

Náš think-tank, doposud známý jako Liberální institut, mění svůj název na Institut liberálních studií (Inlist).

Liberální institut má od svých počátků v roce 1989 nespojitou historii. Po založení Jiřím Schwarzem, Tomášem Ježkem, a Miroslavem Ševčíkem a počáteční aktivitě v 90. letech jeho činnost pomalu odezněla, než byl v roce 2016 opět vzkříšen Dominikem Stroukalem a současným ředitelem Martinem Pánkem, čemuž pomohla v létě 2017 také fúze s tehdy fungujícím českým Ludwig von Mises Institutem.

Fungování nástupnické organizace provázely výzvy, po dlouhou dobu zejména v důsledku činnosti Miroslava Ševčíka, který po svém odvolání z funkce ředitele Liberálního institutu podal řadu žalob ve snaze zvrátit své odvolání.

Po událostech posledních několika měsíců začalo bohužel být jasné, že abychom se mohli plně věnovat šíření liberalismu bez stigmatu spojeného s některými ze zakladatelů a některých jejich kmotrovských praktik, bude nutné, abychom se vydali novou cestou a náš ústav přejmenováním zbavili jeho špatné reputace způsobené jeho zakladateli u části veřejnosti, se kterou si přejeme vést dialog.

Jméno Institut liberálních studií jsme zvolili proto, že klíčovým zájmem naší činnosti nadále zůstává šíření liberálních myšlenek, zahrnujících volný trh, osobní svobodu, mír a malý stát. Stejně tak zásadními pro nás zůstávají vzdělávací programy a šíření těchto myšlenek, a proto jsme studium liberalismu začlenili i do našeho nového jména. Protože liberalismus je stále naším hlavním cílem, ponecháváme i jako krátkou verzi nového loga našeho ústavu „Li“, které nově znamená „liberalismus“ a v grafické podobě stále odkazuje na hořící plamen jakožto symbol svobody.

Co se naopak nemění, je složení našeho týmu a správní rady, ani naše aktivity. Nadále budeme psát studie, analyzovat kroky vlády a mezinárodních orgánů a doporučovat možné liberální reformy. Rovněž se dále můžete těšit na naše vzdělávací akce v čele s letní školou, stejně jako další semináře a přednášky během roku. Již nyní také pracujeme na dalších knižních publikacích a aktualizacích našich dlouhodobých projektů, jako je Den daňové svobody, Skóre poslanců/senátorů, žebříček ekonomické svobody ve světě a dalších.

Všechny naše články, které jste zvyklí číst na našem webu, najdete nadále na webu inlist.cz, stejně jako náš e-shop a informace o nadcházejících událostech.

Seznam našich aktivit se formálně rozrůstá také o organizování humanitární a rozvojové pomoci, a pomoc lidem v tísni – činnost, kterou považujeme nejen zásadní pro organizaci usilující o více tolerantní a otevřenou společnost, ale kterou navíc již od začátku přímé ruské invaze na Ukrajinu provozujeme skrze Operaci Kyseláč.

Pokud někdo bude nadále vystupovat pod jménem Liberální institut, nebude to pod naším vedením, a je pravděpodobné, že nebude zastávat hodnoty, které hájíme, nýbrž protichůdné.

Sdílej

O Autorovi

mm

Institut liberálních studií je český liberální think-tank. Naším cílem je propagace myšlenek svobody jednotlivce, volného trhu, minimální vlády a míru.

Comments are closed.