fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Debata Jana Macháčka: Dopady koronavirové krize zatím nelze změřit

0

Nejhorší rok

Těžko odhadovat, jak velká bude recese a jak dlouho bude trvat. Nejspíš to bude v každé zemi jinak, v současné situaci je obtížné cokoliv predikovat. Nesouhlasím však, že recese v roce 2008 vznikla na finančních trzích, tam se pouze projevila – strukturální problémy panovaly v reálné ekonomice. Také nesouhlasím, že bankovní sféra je teď připravenější než v roce 2008, zejména jihoevropské banky se mohou ocitnout pod velkým tlakem, což bude mnohem větší problém než v případě malého Řecka v předchozí krizi.

Není však sporu, že veřejná sféra je více zadlužena, a proto méně operativní než v roce 2008. A to tentokrát zachraňovat v podstatě musí. K čemu jinému použít veřejné rozpočty než na pomoc v boji s pandemií? Vše záleží na tom, jak rychle a účinně se povede s koronavirem bojovat. Pokud se jej podaří vyřešit rychle, nastane velmi krátká (možná dokonce žádná, ale tomu příliš nevěřím) recese.

Pokud se koronavirová krize potáhne více než 18 měsíců, jak někteří předpovídají, zasáhne to celou ekonomiku, což se projeví v národních účtech, proto bude možné prohlásit situaci za ekonomickou recesi. Pokud se naplní černé scénáře dlouhých měsíců boje s koronavirem, zažijeme ekonomicky (a nejen ekonomicky) nejhorší rok, co kdokoliv pamatuje. Nezbývá než věřit tomu, že to půjde rychleji.

Martin Pánek, ředitel Liberálního institutu

Zdroj: https://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka/dopady-koronavirove-krize-zatim-nelze-zmerit.A200319_201839_machackova-debata_lube

Sdílej

O Autorovi

mm

Martin Pánek je ředitelem Institutu liberálních studií a bývalým ředitelem Liberálního institutu. V minulosti pracoval jako poradce v Evropském parlamentu.

Comments are closed.