fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Debata Jana Macháčka: Vyšší úspory zatím nejsou důvodem k panice

0

Návrat k předchozí praxi

„Co je mrtvé, nemůže nikdy zemřít,“ říkají Greyjoyové z Železných ostrovů ve Hře o trůny. Měli by to říkat i ekonomové o mnohokrát pohřbené myšlence o „růstu taženém spotřebou“. Ekonomického růstu se dosahuje investicemi – a ty jsou možné jedině z úspor. Spoření není škodlivé pro ekonomický růst, je jeho nezbytnou podmínkou.

Samozřejmě, že pokud lidé skokově změní svou takzvanou mezní míru časové preference, a tudíž mezní míru spotřeby, má to důsledky pro strukturu ekonomiky. Změnili spotřebitelé dlouhodobě své časové preference, nebo jen v současné chvíli „není za co utrácet“, a jakmile skončí karanténa, vrátí se věci do přibližně předchozího stavu? Vsadil bych si, co se míry úspor týče, na variantu návratu k předchozí praxi.

Především ať politici nezavádějí nesmyslné, ekonomicky a ekologicky škodlivé nápady, jako je šrotovné. Měli jsme štěstí, že v minulé recesi tento šílený nápad v České republice neprošel. Snad budeme mít štěstí i tentokrát.

Martin Pánek, ředitel Liberálního institutu

Zdroj: https://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka/vyssi-uspory-zatim-nejsou-duvodem-k-panice.A200528_175302_machackova-debata_lube

Sdílej

O Autorovi

mm

Martin Pánek je ředitelem Institutu liberálních studií a bývalým ředitelem Liberálního institutu. V minulosti pracoval jako poradce v Evropském parlamentu.

Comments are closed.