fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Debata Jana Macháčka: Pandemie ekonomicky oslabí Čínu, Evropu i USA

0

Kvalita institucí

Z pandemie odejdou všichni oslabeni. Tisíce lidí na koronavirus zemřely, desítky milionů onemocněly, ekonomiky se propadly zhruba o deset procent, nemohli jsme se setkávat ani cestovat, museli jsme změnit osobní i pracovní životy a podstatnou část ekonomiky. Tento ztracený rok nám už nikdy nikdo nevrátí, to je fakt. Nic na tom nemění, že to mohlo být ještě horší. Mohlo, ale bez pandemie by to bylo mnohem lepší.

Co se týče otázky, zda je oslabení menší na Západě, nebo v Číně, můžeme se na to dívat z více úhlů. Pokud jde o přímé hospodářské a zdravotní dopady, vypadá to, že Čína na tom byla méně špatně, ale za cenu mnohem drsnějších omezení osobních a občanských svobod, takže na tom jsme méně špatně my na Západě.

Dlouhodobý pokrok závisí na kvalitě institucí – politických i občanských –, proto není pochyb, že v dohledné době na tom bude Západ lépe než Čína a že život bude příjemnější na Západě než v Číně. Západní politici se sice nebudou ochotně vzdávat nově nabytých pravomocí, ale k čínskému systému se nepřiblížíme. Moc bych si přál, aby se Čína po stagnaci až regresi v uplynulém desetiletí začala opět liberalizovat, ale není to pravděpodobný scénář.

Martin Pánek, ředitel Liberálního institutu

Zdroj: https://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka/pandemie-ekonomicky-oslabi-cinu-evropu-i-usa.A201203_174629_machackova-debata_lube

Sdílej

O Autorovi

mm

Martin Pánek je ředitelem Institutu liberálních studií a bývalým ředitelem Liberálního institutu. V minulosti pracoval jako poradce v Evropském parlamentu.

Comments are closed.