fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Svoboda očkování

0

Očkování se zdá jako jediný efektivní způsob, jak ukončit koronavirovou epidemii, která způsobuje ztráty lidských životů a také značné ekonomické ztráty. Mnoho lidí nicméně očkování odmítá a v současné době je očkování jedno z největších témat, která rozdělují českou společnost na dva tábory.

Na jedné straně jsou ti občané, kteří se očkovat nechají, a na na druhé straně ti, kteří se za žádnou cenu očkovat nenechají. Dle různých výzkumů to vychází přibližně padesát na padesát procent.

V Česku se povinně očkuje již od roku 1920 a v současné době je očkování povinné pro devět nemocí. Spíše ojediněle se proti očkování postaví rodiče, kteří nechtějí své děti nechat očkovat. Někdy takové spory dojdou až k soudu a veřejné mínění napadá rodiče za nezodpovědnost. S tím, jak někteří rodiče odmítají očkování, se v posledních letech v celé Evropě množí případy spalniček, černého kašle a příušnic a lékaři a právě odborná i laická veřejnost viní rodiče neočkovaných dětí. Před pandemií onemocnění covid-19 byla společnost daleko více sjednocená v otázce očkování, než je v současné době. Již v lednu loňského roku tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prohlašoval, že zdravotní pojišťovny mají po rodičích neočkovaných dětí vymáhat náhrady na léčbu. V případě tetanu jsou náklady na léčbu jednoho neočkovaného dítěte zhruba tři sta tisíc korun za léčbu v nemocnici a následné rehabilitace a lázeňské pobyty vyjdou na další desítky tisíc korun.

Léčba pacientů s nemocí covid-19 stojí ještě vyšší částky. U těch, kteří jsou hospitalizovaní na JIP a musejí být připojeni na umělou plicní ventilaci, se jedná o 580 tisíc korun týdně. Ti pacienti, kteří jsou na standardním lůžku, stojí zdravotní pojišťovny 62 tisíc korun týdně. Pokud je pacient s covid-19 na JIP dvanáct dní, je cena za jeho péči milion korun. Z JIP se propouští na standardní pokoj, kde se pacienti doléčují, a tak léčba jednoho covidového pacienta vyjde zdravotní systém na více než milion korun.

Aby bylo dosaženo kolektivní imunity a společnost se tak mohla vrátit do starých kolejí, je zapotřebí daleko větší proočkovanosti populace, než je přibližně polovina obyvatel, kteří jsou nyní k očkování svolní. Imunologové a epidemiologové v současné době řeší, kolik procent populace by mělo být proočkováno, zda bude stačit sedmdesát či osmdesát procent. Je otázkou, zda stát přistoupí k vymáhání očkování, či bude pozitivně (finančně) k očkování motivovat, aby se proočkovanost dostala na hranici, kdy se vir nebude v populaci šířit.

Mají lidé právo odmítnout vymáhání očkování? Ano, měli by možnost jej odmítnout. Svoboda jednotlivce a možnost svobodně se rozhodnout je právo každého člověka. Ovšem je potřeba zachovat rovnost mezi dal a má dáti, čili mezi cenou vakcíny a cenou za léčení. Cena za dávku vakcíny se pohybuje ve vyšších desítkách či nižších stovkách korun, záleží dle výrobce. Cena za léčbu se pohybuje v řádu statisíců a milionů korun. Ten, kdo odmítne očkování by si měl v případě těžkého průběhu onemocnění a následné hospitalizace v nemocnici hradit tyto náklady na léčbu sám. A pokud dotyčný pacient zemře, tyto náklady by měly být zahrnuty do dědického řízení. Zdravotní pojišťovny by rovněž mohly zvýšit odvody zdravotního pojištění od neočkovaných pacientů, a připravit si tak finance na nákladnou léčbu pro neočkované. Ve svobodné a demokratické zemi není možné, aby očkování bylo vynucováno, na druhou stranu ani není možné, aby očkovaní de facto hradili ze svého zdravotního pojištění nákladnou léčbu těm neočkovaným. 

Dalším problémem, který vznikne s rozdělením společnosti na očkovanou a neočkovanou, je možné sociální vyloučení neočkovaných, kdy neočkovaným lidem nebude umožněno cestovat, chodit na kulturní akce či se účastnit běžného života tak, jak byli v době před pandemií zvyklí. Sociální vyloučenost může vést jen k dalším nepokojům a další polarizaci společnosti a také k deflační spirále, kdy jistým odvětvím jako je kultura či sport budou chybět zákazníci. Deflační spirála jen povede k odlivu peněz z některých odvětví a ekonomický restart, na který všichni čekáme, nenastane.

Domnívám se, že právě ekonomický restart a možnost normálního života je společný cíl všech občanů republiky. A očkování je k nejsnadnější cesta, jak jej naplnit.

Zdroje:

https://www.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/146038/european-vaccine-prices-revealed-in-belgian-twitter-blunder-n-va-covid-19-eva-de-bleeker-open-vld-pfizer-biontech-astra-zeneca-sanofi-gsk-johnson-moderna-curevac-peter-de-roover-frank-vandenbroucke/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/za-pacienty-s-covidem-je-priplatek-tyden-pece-prijde-na-temer-580-tisic-130239

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ockovani-zdravotni-pojistovna-penize-lecba-ministr-zdravotnictvi-adam-vojtech.A200115_104004_domaci_rko

Sdílej

O Autorovi

mm

Jana Galvis je analytička Liberálního institutu, zabývá se ekonomikou Jižní Ameriky a obchodními vztahy mezi Evropou a Jižní Amerikou.

Comments are closed.