Ekonomové dlouhodobě upozorňují na výhody mezinárodního obchodu. „Hlavní výhodou mezinárodní výměny v oblasti potravin je, že na lokálním trhu dochází čas od času k velkým disrupcím spojeným s přírodními a jinými katastrofami. Například dlouhé sucho, dlouhá zima nebo dlouhé období dešťů vyvolávají velký nedostatek potravin,“ řekl Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.
„Na globálním trhu mají tyto lokální neštěstí mnohem menší vliv, takže dostupnost potravin je mnohem stabilnější. Jsou také levnější pro zákazníky,“ dodal.
Podle Pánka ale doprava nemá na ekologickou stopu tak velký vliv jako například způsob farmaření a typ potraviny. „Je například méně ekologicky náročné převézt banány přes celý svět než chovat krávu v Česku. Produkce CO2 by měla být zatížena uhlíkovou daní, v jejíž velikosti by se adekvátně snížila jiná daň, například DPH,“ upřesnil.
Tak například do Karlových Varů je to blíže z Drážďan než z Hodonína. Do Ostravy je to blíže z Katovic než z Českých Budějovic a do Zlína je to blíže z Trenčína než z Liberce. České a lokální jsou v těchto častých případech protiklady,“ přiblížil Pánek.