fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Ohlédnutí za letní školou 2024

0

Jako každý rok se i letos poslední srpnový víkend konala letní škola Institutu liberálních studií, která se v různých formách a pod různými jmény koná už od roku 1991, v současnosti již osm let pod názvem Misesova akademie a Misesův seminář.

Zatímco Misesovy akademie se účastní studenti, kteří s námi vyrazí na letní školu poprvé, a pro které máme každý rok připravené přednášky z oblasti ekonomie, politické teorie i financí, Misesův seminář je otevřený účastníkům, kteří s námi již v minulosti na letní škole byli – jeden z účastníků s námi letos dokonce byl již po dvanácté! Formát Misesova semináře je spíše diskuzní, a přednášející při něm s účastníky rozebírají krátké texty své či od jiných autorů.

Novým prvkem letošního ročníku byly společné workshopy. První z nich vedl Dominik Stroukal, a účastníci si v něm vyzkoušeli najít úsporná opatření, která by jako členové NERVu mohli poradit vládě. Ve druhém workshopu s Veronikou Homolovou si pak zažili výzvy, kterým činí volební pozorovatelé při posuzování nezávislosti voleb. Třetí workshop, který měla vést Jana Abíková, a měl se soustředit na problematiku humanitární logistiky, se nakonec kvůli logistickým potížím nekonal, ale doufáme, že se namísto toho odehraje v příštím roce.

Kompletní seznam řečníků spolu s tématy jejich přednášek:

Záznamy některých přednášek postupně zveřejňujeme i na našem YouTube kanálu a budeme je zveřejňovat v podcastu Co je slyšet a co není slyšet.

Jak přednášky, tak semináře probíhají v neformální přátelské atmosféře. Debaty se vedou až do pozdních nočních hodin. Každý rok více rozšiřujeme i volnočasové networkingové aktivity, aby se noví účastníci lépe seznámili s našimi veterány, a naopak. Sobotní odpoledne se již tradičně nese v duchu odpočinku, fotbalu a volejbalu, večer pak bylo na programu pití (nejenom) kyseláče, který nám letos věnoval pivovar Dva kohouti. Studenti byli poprošeni, aby za každé pivo poslali drobný dar na naši humanitární misi Operace Kyseláč Během letní školy se tak vybralo přes 40 tisíc Kč.

Ze studentů naší letní školy se stávají lídři úspěšných liberálních projektů. Namátkou: Martina Bacíková je předsedkyní správní rady Institutu ekonomického vzdělávání, který má za sebou již čtyři ročníky Ekonomické olympiády. Jan Škapa a Michal Šindlář jsou vysoce postavení manažeři Students For Liberty. Pavel Peterka je analytikem Roklenu. Další významené absolventy můžete vidět na webu letní školy. Těšíme se na to, kde za pár let budou letošní účastníci!

Přednášet takovým studentům je velká čest a zodpovědnost. Jak je vidět, kvalitní studentské osazení je lákadlem pro skvělé přednášející, kteří rádi věnují jeden letní víkend této akci. Věříme, že je kvalitní obsazení taktéž lákadlem i pro studenty, aby se přihlásili do tohoto stimulujícího prostředí, kde se i po přednáškách vedou neformální diskuse mezi studenty a přednášejícími. V jistém smyslu je tato čtyřdenní nepřetržitá debata mezi deseti zkušenými liberály a padesátkou studentů možná ještě důležitější než formální přednášková část.

Příští rok se s letní školou opět vracíme do Radešína, tentokrát 28.–31.8. 2025. Sledujte naše profily na sociálních sítích, abyste stihli sebe, svoje kamarády nebo svoje děti včas přihlásit, neboť zejména místa na seminář jsou i přes rostoucí cenu zpravidla zaplněná velmi rychle.

Sdílej

O Autorovi

mm

Institut liberálních studií je český liberální think-tank. Naším cílem je propagace myšlenek svobody jednotlivce, volného trhu, minimální vlády a míru.

Comments are closed.