fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Debata Jana Macháčka: Superbohaté lze k placení daní jen motivovat

0

Když se proti plánům Elizabeth Warrenové ozval i demokrat a obrovský filantrop, který na svých penězích nelpí, jako je Bill Gates, napovídá to, že její plány asi nebudou v pořádku. Americký rozpočet je 4,11 bilionu dolarů, tedy téměř sto bilionů korun. Pokud americká federální vláda zcela okrade Billa Gatese, bude americký rozpočet 4,22 namísto 4,11 bilionu.

Opravdu si někdo myslí, že by to změnilo sociální poměry k lepšímu? Zamyslela se Warrenová, že po ní se může prezidentem stát další Donald Trump, který za tyto dodatečné peníze bude ještě více šikanovat migranty, místo aby je použil na nějaký oblíbený program Warrenové?

Tato nová situace by navíc zcela změnila nejen americké, ale i globální poměry. USA by už nebyly zemí amerického snu. Už by nebyly zemí, kde si můžete nechat svoje peníze. A to i dnes je federální daň z příjmu nemalých 37 procent, navíc musí Gates také platit státní daň z příjmu, která je například v Kalifornii 12,3 procenta, polovina příjmů bohatých je tedy zdaněna už dnes!

Bohatým Američanům by nezbylo, než emigrovat do Singapuru, Austrálie nebo do jiné země, která využije takovou ostudnou chybu americké politiky ve svůj prospěch. Je mezi námi někdo, kdo se domnívá, že vláda používá peníze efektivněji než Bill Gates? Je lepším vynálezem Windows (Bill Gates), nebo E-Verify (USA)? Je lepším sociálním programem boj s malárií (Bill Gates), nebo deportace mírumilovných Hispánců (USA)?

Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/debata-jana-machacka/superbohate-lze-k-placeni-dani-jen-motivovat.A191121_171026_machackova-debata_lube

Sdílej

O Autorovi

mm

Martin Pánek je ředitelem Institutu liberálních studií a bývalým ředitelem Liberálního institutu. V minulosti pracoval jako poradce v Evropském parlamentu.

Comments are closed.