fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Ohlédnutí za druhým ročníkem konference Ukrajinská renesance

0

O víkendu 20. a 21. července se v ukrajinském Lvově konal již druhý ročník konference Ukrajinská renesance, který společně pořádají čeští a evropští Students For Liberty, ukrajinští Students for Freedom a Operace Kyseláč při Liberálním institutu.

Program byl jako vždy nabitý. (Na pravém okraji je taková málo viditelná šipečka, kterou můžete přepnout na další program.)

Konference se jako řečníci zúčastnili také dva poslanci ukrajinského parlamentu – (zachováváme mezinárodní přepis) Maryan Zablotsky a Maria Mezentseva, bývalá ukrajinská ministryně zdravotnictví Zoriana Skaletska a bývalý litevský ministr spravedlnosti a starosta Vilniusu Remigijus Šimašius.

Zatímco loňský ročník byl spíše testovacím a o mezinárodnost se postarali hlavně Češi, letos jsme na konferenci přivítali mezi řečníky mj. Daniela Freemana z londýnského Institute of Economic Affairs, Christiana Năsuleu z Institute for Economic Studies – Europe, který dorazil z rumunské Bukurešti, několik polských řečníků včetně Mikołaje Pisarského z polského Instytutu Misesa, německého libertariánského aktivistu Andrease Jürgense z Freedom Today nebo gruzínskou studentku za svobodu Keti Kartsydze.

Dorazit měl také bývalý maďarský poslanec, dnes manažer v Consumer Choice Centeru, Zoltán Kesz, zabránila mu v tom však dopravní nehoda těsně před maďarsko-ukrajinskou hranicí.

Na konferenci dorazilo přes 200 účastníků, převážně ukrajinských studentů, avšak účast byla skutečně mezinárodní. Jeden participant byl z USA a jeden až z Brazílie.

Konference se konala ve lvovském Paláci kultury Hnáta Chotkevyče, což byl polyhistor zavražděný Jozifem Stalinem při čistkách.

A o jakých tématech se po konferenci začalo mluvit? O ekonomické svobodě, volném obchodu a evropské integraci Ukrajiny, o ruských hrozbách v Evropě, o reformě institucí nebo samozřejmě o humanitární pomoci.

Mezi řečníky nechyběl samozřejmě ani duchovní otec konference a vedoucí naší humanitární mise na Ukrajinu Vít Samek. Sledujte jeho profil na Facebooku. Konferencí provázeli Jan Mošovský ze Students For Liberty a Anna Tymoshenko z Ukrainian Students for Freedom.

Během konference několikrát vypadla elektřina, a řečníci tak museli mluvit bez mikrofonů do zcela neosvětleného sálu. Místní jsou však již zvyklí, takže nikdo nepanikařil.

Smysl pořádání těchto konferencí právě na území Ukrajiny vidíme nejenom v šíření myšlenek, jako je tomu u konferencí, které pořádáme v ČR, nebo které Studenti za svobodu pořádají všude na světě. Smysl vidíme také v tom, že můžeme propojit nás lidi ze „západu“ s lidmi a institucemi, o kterých jsme ještě nedávno mnoho nevěděli. A snad ještě větší smysl vidíme v tom, že můžeme podpořit ukrajinský lid přímo v jejich zemi a dovézt tam mezinárodní přednášející a publikum. Doufáme, že jde o aspoň malé povzbuzení a že mohou místní obyvatelé aspoň na chvíli přijít na jiné myšlenky.

Přednášky a diskusní panely byly nahrávány, budeme je postupně zveřejňovat.

Těšíme se na vás příští rok!

Sdílej

O Autorovi

mm

Institut liberálních studií je český liberální think-tank. Naším cílem je propagace myšlenek svobody jednotlivce, volného trhu, minimální vlády a míru.

Comments are closed.