fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Webinář o transformaci, 9. lekce: prezidenti Havel a Klaus

0

Webinář najdete na Google Meet pod odkazem: https://meet.google.com/poo-ytng-ksg Musíte mít povolen přístup svého prohlížeče ke kameře (a to, i když žádnou nemáte), jinak vás Google nepustí do meetingu.

první lekci našeho semináře jsme se seznámili s ekonomickými koncepty volného obchodu a obětované příležitosti. Ve druhé lekci jsme se podívali na to, co trh umí a co neumí. Ve třetí lekci jsme diskutovali o rozdělení a využití znalostí ve společnosti a ve čtvrté jsme probrali problém ekonomické kalkulace v socialistické ekonomice. Pátá lekce nás zavedla k problému společenských nákladů, a jak se s ním vyrovnají různé hospodářské systémy. V šesté lekci už jsme se dostali k praktické politice ekonomické transformace, a v sedmé jsme mluvili přímo s autorem české kupónové privatizace. Osmá lekce se týkala decentralizovaného a polycentrického vládnutí, můžete ji vidět na YouTube, stejně jako všechny předchozí lekce.

Podkladové texty pro příští lekci 14. 1. 2021 ve 20:00:

Základní literatura

  • Moc bezmocných (Václav Havel, 1978) (česky) Klasický text Václava Havla o socialismu a demokracii.
  • Demontáž socialismu (Václav Klaus, 1992) (česky) Texty Václava Klause o české transformaci. Zejména třetí kapitola.

Doporučená literatura

  • Ekonomické názory Václava Havla (Lenka Fišbachová, 2020) (česky)
  • Cesta k tržní ekonomice (Václav Klaus, 1990) (anglicky a česky)
  • Proč jsem optimista (Václav Klaus, 1992) (česky)

Doplňková literatura

  • Semináře Václava Klause jako součást myšlenkového světa pozdního socialismu (Michael Durčák, 2018) (česky)

Už bychom měli rozumět argumentům, proč socialistická ekonomika nefunguje, jak ji poškozují špatně definovaná vlastnická práva a nefunkční soudní a parlamentní systém, proč ji poškozuje uzavření mezinárodního obchodu a nemožnost podnikat.

Sérii webinářů zakončíme diskusí o vizích a názorech prvních českých prezidentů a velkých postav české transformace – Václava Havla a Václava Klause.

Webinář opět proběhne přes Google Meet, a to 14. 1. 2021 ve 20:00. Odkaz vám pošleme.


Pokud ještě nejste zaregistrováni a máte zájem o účast na webináři, ozvěte se prosím na lucie.bartosova@libinst.cz nebo vyplňte níže uvedený formulář. Ozveme se vám s detaily a pošleme odkaz na workshop.

Sdílej

O Autorovi

mm

Institut liberálních studií je český liberální think-tank. Naším cílem je propagace myšlenek svobody jednotlivce, volného trhu, minimální vlády a míru.

Comments are closed.